Dossier President Trump

Trump haalt nu zeker nominatie binnen

De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump heeft voldoende kiesmannen binnengehaald om genomineerd te worden als Republikeinse kandidaat in de race naar het presidentschap. Dat zegt persagentschap AP op basis van eigen tellingen. 

De New Yorkse miljardair komt nu aan 1.238 gedelegeerden. Dat is meer dan het vereiste minimum van 1.237. De miljonair kreeg 1.238 kiesmannen achter zich nadat enkelen aan AP hadden gemeld dat ze zich achter Trump zouden scharen op de partijconventie in juli.

Bij de nog resterende voorverkiezingen in vijf staten op 7 juni, waar nog 303 kiesmannen te verdelen zijn, zou Trump makkelijk ver over de grens van 1.237 "delegates' geraken.

"Trump wint snel aan geloofwaardigheid"
“Hij blijft toch wel een heel gecontesteerde figuur – niet alleen binnen de Republikeinse partij, maar zeker ook erbuiten”, zegt VS-correspondente Greet De Keyser. De Amerikanen hebben ook zoiets van: ‘Is dit nu echt mogelijk? Gaat dit nu mogelijk onze nieuwe president worden?’”

Maar ze benadrukt ook dat Trump aan een inhaalbeweging bezig is: “Hij haalt nu heel snel in aan geloofwaardigheid. Als je kijkt naar opiniepeilingen binnen de Republikeinse partij, dan kon hij in april nog rekenen op een positieve reactie van ongeveer de helft van de kiezers. Nu, in mei, is dat al twee derde.”

Wat aan het begin van de verkiezingsrace ondenkbaar leek, gebeurt dus toch. Hoe Trump dat klaarspeelde? “Door zichzelf op de voorpagina’s te blijven zetten, door provocerend te zijn – waar geen enkele kandidaat mee zou wegkomen. Hij kan dat wel. Alles glijdt van hem af,” aldus Greet De Keyser.

“Trump in Witte Huis? Niet onmogelijk”
“Hillary Clinton wordt meer dan waarschijnlijk de kandidate voor de Democratische partij. Tot een paar maanden geleden deed zij het bijzonder goed als je Trump en Clinton tegenover elkaar zette. De afgelopen maand is die voorsprong in de opiniepeilingen van 10 procent voor Hillary Clinton naar 1 procent in een aantal peilingen. We bereiden ons allemaal voor op de mogelijkheid dat Donald Trump toch in het Witte Huis zou kunnen raken. Het is niet onmogelijk.”

Bekijk ook: