Drone smokkelt Wikipedia naar Korea

Een Noord-Koreaan die in 2004 naar Zuid-Korea wist te ontsnappen beweert dat hij verscheidene drones naar het communistische land heeft gestuurd. Die drones zouden SD-kaarten en USB-sticks droppen met Westerse films, series, muziek en offline Wikipediapagina’s.

Activist Jung Gwang-il, de Noord-Koreaanse vluchteling, heeft naar eigen zeggen al sinds 2015 drones ingezet om over de grens van Zuid-Korea naar Noord-Korea informatie te smokkelen. Op de geheugenkaartjes staan Westerse en Zuid-Koreaanse muziek, films, televisieprogramma’s en zelfs Wikipediapagina’s waarvoor geeninternettoegang nodig is. Die media moeten de Noord-Koreaanse burgers aan meer informatie over de “buitenwereld” helpen.

1.000 geheugenkaartjes
“Ik leg veel hoop in die geheugensticks”, zegt de activist. “Die hebben de kracht om meer vrijheid te brengen voor Noord-Korea,” vervolgt hij. Meer dan 1.000 geheugenkaartjes zijn de grens overgevlogen naar het Koreaanse dictatuur. Waar de drones precies landen, blijft uiteraard geheim.

Nieuwe technologieën
Door het nieuws van de smokkel kenbaar te maken hoopt de activist om zo ook anderen aan te moedigen om hun voordeel te halen uit nieuwe technologieën.