LIVE: NASA test opblaasbare ISS-module

Het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf Bigelow Aerospace test vanmiddag een opblaasbare module die vorige maand aan het Internationaal Ruimtestation ISS is vastgehecht. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA zendt het experiment live uit, u kan het hier volgen.

De zogenaamde 'BEAM' is eigenlijk een grote ballon, die aan het ruimtestation vastgehecht is. Het is een experiment als voorloper van opblaasbare ruimtestations of van extra woon- en leefruimtes voor verre missies, zoals naar Mars, of zelfs voor een ruimtehotel. 

De onderzoekers willen te weten komen of de BEAM bestand is tegen de extreme condities in het absolute luchtledige. Opvarenden van het ISS zullen de module twee tot drie keer per jaar binnenzweven om ze testen op straling en de eventuele inslag van objecten. De eerste keer zal dat op 2 juni gebeuren. 

Volg via de livestream
De demonstratie van de BEAM zou twee jaar duren, de allereerste test in de ruimte kan u via onderstaande livestream volgen vanaf 11.30 uur, rond 12.10 uur wordt de BEAM ontvouwd.