Staking Frankrijk breidt zich uit

Franse vakbondsmilitanten zetten hun protest tegen de omstreden hervorming van de arbeidswetgeving verder met wegblokkades aan brandstofdepots. Er zijn acties in Brest, Rennes en Normandië, dat melden de autoriteiten en de media. Na dagen van stakingen en blokkades, die voor tekorten in heel wat tankstations hebben gezorgd, willen de tegenstanders van de nieuwe wet met een nieuwe nationale actiedag de druk op de regering opvoeren.

Er zijn betogingen gepland in Parijs en talrijke andere steden. Bij het spoorwegverkeer en de luchthaven Paris-Orly zijn wegens stakingen verstoringen van de dienstregeling te verwachten. De vakbond CGT heeft ook stakingen in kerncentrales aangekondigd.

Hinder onderweg naar EK Frankrijk
Over twee weken begint het EK voetbal in Frankrijk. En dat beseffen de stakers maar al te goed. "De stakers weten dat zij tijdens het EK voor problemen kunnen zorgen. En dat is een uitstekend drukkingsmiddel om de regering op hun eisen in te laten gaan", zegt VTM NIEUWS-journalist Boudewijn Van Spilbeeck. Voetballiefhebbers zullen zeker hinder onderweg naar het EK tegenkomen. "De metrovakbond van Parijs heeft een staking aangekondigd vanaf 2 juni van onbepaalde duur. Eén van de spoorbonden heeft ook een staking aangekondigd vanaf 10 juni, ook voor onbepaalde duur", aldus Boudewijn Van Spilbeeck.