Roken vergroot kans op schizofrenie bij kind

Er zou een duidelijke link bestaan tussen roken tijdens de zwangerschap en een verhoogd risico op schizofrenie bij kinderen. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van Finse en Amerikaanse wetenschappers.

De wetenschappers hebben gegevens van 2.000 Finnen geanalyseerd. De ene groep heeft schizofrenie, de andere heeft geen last van deze ziekte. De onderzoekers hebben ontdekt dat moeders met meer nicotine in het bloed tijdens de zwangerschap liefst 38% meer kans hebben om een kind te krijgen met de psychische aandoening.

Naast een verhoogde kans op schizofrenie heeft het kind van een rokende moeder een grotere kans om kleiner van gestalte te zijn. Ook is er meer kans dat het kind astma krijgt. De resultaten van het onderzoek zijn in het American Journal of Psychiatry gepubliceerd.

Hoofdonderzoeker Alan Brown hoopt dat het onderzoek moeders aanmoedigt om een gezondere levensstijl aan te nemen. “De resultaten onderstrepen het belang van educatie over volksgezondheid en de consequenties die roken voor kinderen hebben op de lange termijn”, besluit hij.