Dronebeelden tonen rivier van afval

Een rivier die zo vervuild is, waardoor het water niet meer zichtbaar is. In de kanalen van de buitenwijken van Phnom Penh is het de harde realiteit. Dronebeelden van de Khmer Times die in april werden gemaakt, maar nu pas opdoken, maken de vervuiling in Cambodja pijnlijk duidelijk.

Op de beelden is te zien dat de rivier op bepaalde delen zo bedekt ligt met afval, dat het water niet meer zichtbaar is. Ook de stank is volgens de makers van de beelden niet te harden. Volgens Alan Parkhouse, hoofdredacteur van de Khmer Times, ligt een gebrek aan infrastructuur en onderwijs aan de basis van het probleem. “Mensen kunnen het afval nergens kwijt en er zijn geen regels over. Veel mensen zijn zich bovendien niet bewust van de gezondheidsrisico’s.”

Een groot deel van de infrastructuur in Cambodja is tijdens de machtsovername van de Rode Khmer in de jaren 70 vernietigd. Daarna is er nooit een wederopbouw geweest. Het komende moessonseizoen zal veel van het afval wegspoelen, maar daarna zal het wellicht gewoon in de Mekongdelta in Vietnam terechtkomen.