Brandstofblokkade Frankrijk opgeheven

In het zuiden van Frankrijk in Fos-sur-Mer is vanochtend de blokkering van een olieraffinaderij en brandstofdepot van Esso beëindigd. Dat schrijft de Franse krant Le Monde. Sinds vorige week zijn er in heel het land al protesten tegen de nieuwe hervormingen van de arbeidswet.

Ordetroepen ondervonden "aanzienlijke weerstand" van de vakbondsmilitanten die met de blokkade protesteren tegen een hervorming van het arbeidsrecht. De Franse premier Manuel Valls vertelde dat ook andere sites zullen worden "bevrijd".

Nationale betoging
Sinds zondagnacht werden de toegangen tot de site geblokkeerd en vanochtend om 4.15 uur kwamen de ordetroepen tussenbeide. 200 militanten van de vakbond CGT gooiden met allerlei voorwerpen naar de politie, die reageerde met traangas en gebruikte het waterkanon. Zeven agenten raakten hierbij gewond. Na twee uur slaagde de politie erin de operatie succesvol te beëindigen. Morgen is er een nationale betoging gepland in Frankrijk en de vakbondsmilitanten hadden gehoopt de site tot dan te kunnen blokkeren.

Gisteren waren nog zes van de acht raffinaderijen in Frankrijk geblokkeerd, waardoor er tankstations zonder brandstof vielen. Veel Fransen kwamen naar ons land om te tanken waardoor de brandstofverkoop in de Belgische tankstations aan de Franse grens vervijfvoudigde.

Staat is vastbesloten
Premier Manuel Valls vertelde aan de radiozender Europe 1 dat de staat vastbesloten is om ook de andere geblokkeerde sites te bevrijden.

Bekijk ook: