Historisch akkoord over Noordpool

Visserijvloten, visbedrijven en Greenpeace hebben een akkoord getekend voor de bescherming van de Noordpool. Dat heeft de internationale milieuvereniging in een persbericht bekendgemaakt.

Gisteren hebben enkele van de grootste visbedrijven ter wereld beloofd om hun zoektocht naar kabeljauw niet uit te breiden tot een groot gebied in de noordelijke Barentszzee. Dit gebied, twee keer de oppervlakte van Frankrijk, was tot voor kort bedekt met ijs.

Historisch
Tot de groep bedrijven behoren onder meer McDonald's, Tesco, Iglo, Fiskebåt  dat de hele Noorse zeevisserijvloot vertegenwoordigt en Espersen - de grootste verwerker van diepvriesvis in Europa. Met dit historisch akkoord, bemiddeld door Greenpeace, heeft de visserijsector voor het eerst vrijwillig grenzen gesteld aan de industriële visvangst in het Noordpoolgebied.

Hierdoor zullen vissers die toch verder doordringen in de ongerepte wateren rond de Noordpool, hun kabeljauw niet kunnen verkopen aan grote vismerken, supermarkten en horeca.

Kwetsbare diersoorten
In maart was uit onderzoek van Greenpeace gebleken hoe grote, verwoestende trawlers door het smeltende zee-ijs de voorbije jaren steeds verder doordrongen in het ecologisch belangrijke en ongerepte gebied rond de Noordpool. In dit gebied rond de Noorse eilandengroep Spitsbergen, dat ook wel de "Galapagos van de Noordpool" wordt genoemd, leven kwetsbare diersoorten als de ijsbeer, de Groenlandse walvis en de Groenlandse haai.

Minstens 70 procent van alle Atlantische kabeljauw die wereldwijd wordt opgediend, is afkomstig uit de Barentszzee. "Nu moet ook de Noorse regering eindelijk haar deel doen en de Noordpool beschermen voor de toekomst", aldus Mathieu Soete van Greenpeace België.