Parijse politie valt Google binnen

In de kantoren van de internetgigant Google in Parijs werden deze middag huiszoekingen uitgevoerd. De onderneming wordt verdacht van belastingfraude, zo meldt de politie.

Agenten en medewerkers van de belastingdienst zouden rond 5 uur deze ochtend het Google-hoofdkantoor in Parijs zijn binnengevallen. De Franse fiscus zou nog 1,6 miljard euro tegoed hebben van Google. Het ministerie van Financiën wil het bedrag nog niet bevestigen.

Het openbaar ministerie deelt wel mee dat de actie deel uitmaakt van een vooronderzoek naar niet-nageleefde belastingverplichtingen. Dat vooronderzoek werd al op 16 juni 2015 geopend, na een klacht van de Franse belastingdiensten.

“We houden ons aan het Franse recht”, heeft Google intussen gereageerd op de huiszoekingen. Het bedrijf zegt ook zijn “volledige medewerking” aan het onderzoek te verlenen.

De Amerikaanse multinational was eerder al in het nieuws gekomen met constructies die opgezet werden om belastingen te ontwijken. Zo is de hoofdzetel van Google gevestigd in Ierland. Van alle EU-landen heeft Ierland de laagste belastingen op bedrijfswinsten.