Reizen Turken deze zomer toch niet visumvrij?

Het ziet ernaar uit dat de EU-vrijstelling van de visumplicht voor Turken niet op 1 juli zal ingaan. Dat blijkt na een gesprek dat de Duitse bondskanselier Angela Merkel in de marge van de humanitaire top in Istanboel had met de Turkse president Erdogan. Volgens Merkel heeft Turkije aan sommige van de 72 voorwaarden voor visumvrij reizen nog niet voldaan.

Het vooruitzicht dat Turken vanaf de zomer mogelijk zonder visum naar Europa kunnen reizen, maakt deel uit van het Europees-Turks akkoord over de vluchtelingencrisis. In ruil voor de steun van Turkije bij het afremmen van de vluchtelingenstroom werd op de Europese top van 18 maart een versnelde visumliberalisering in het vooruitzicht gesteld.

Europa plaatst evenwel voorwaarden. Zo moet Ankara nog enkele van de 72 vooropgestelde criteria vervullen. Volgens Merkel, in Istanboel in het kader van de humanitaire wereldtop (World Humanitarian Summit), is de kans gering dat de maatregel op 1 juli ingaat. Turkije weigert namelijk toe te geven op enkele criteria. Zo weigert Erogan de omstreden terreurwetgeving te herzien.

Merkel toonde zich ook bezorgd over het besluit van het Turkse parlement om een grote groep parlementariërs hun onschendbaarheid te ontnemen.