Humanitaire top in Turkije

130 miljoen mensen wereldwijd wachten op humanitaire hulp: eten, drinken en medicatie, die ze dringend nodig hebben om te overleven. Dat zegt Ban Ki-moon, de secretaris-generaal van de Verenigde Naties. De VN houden vandaag en morgen voor het eerst een humanitaire top, in Istanboel, in Turkije. 

Ook minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo was aanwezig op de plenaire vergadering van de humanitaire wereldtop (World Humanitarian Summit) in het Turkse Istanboel.  Hij zei dat respect voor het internationaal humanitair recht cruciaal is. "Te veel levens gaan verloren omdat de meest kwetsbaren geen toegang krijgen tot onafhankelijke, neutrale en onpartijdige hulp", betreurde De Croo.

De Open Vld-vicepremier vond dat straffeloosheid niet kan en dat er alles aan gedaan moet worden opdat de verantwoordelijken van schendingen van het internationaal humanitair recht voor het gerecht gebracht worden. "We kunnen niet meer aanvaarden dat scholen, ziekenhuizen, humanitair en medisch personeel een doelwit zijn of aangevallen worden. De regels zijn duidelijk en eenvoudig: zij zijn in uitvoering van het internationaal humanitair recht beschermd en alle partijen moeten dit respecteren", benadrukte Alexander De Croo.

De Belgische minister lichtte in zijn toespraak voor de algemene vergadering ook de drie prioriteiten van ons land inzake humanitaire hulp toe: de noodzaak om te werken met lokale actoren en partners, naast de internationale actoren; een groeiende aandacht voor het anticiperen op crisissen; en de kaart trekken van innovatie en technologie. De Croo benadrukte nog dat een humanitaire actie nooit een duurzame oplossing is: "Ze zal nooit een antwoord kunnen bieden op het ontbreken van politieke of diplomatieke oplossingen. Als we de meest kwetsbaren willen helpen, moeten we nog meer energie steken in het bestrijden van de wortels van conflicten".