IS maakt 100 doden met 7 bomauto's

Bij een gelijktijdige explosie met zeven auto’s in de Syrische dorpen Tartus en Jableh, vielen minstens 100 doden en zijn er minstens tientallen mensen gewond geraakt. De terreurorganisatie IS eiste de aanslag op. Dat meldt het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten (Sohr).

Beide dorpjes liggen aan de westkust van Syrië en zijn in handen van het Syrisch regeringsleger. In Tartus kwamen minstens 48 mensen om het leven en in Jableh 53. Bijna alle dodelijke slachtoffers zijn burgers. De zeven autobommen werden bestuurd door vijf kamikazes.

IS
Islamitische Staat eiste de aanslag op volgens het persbureau Amaq, dat aan IS wordt gelinkt. "Aanvallen door strijders van Islamitische Staat hebben de opeenhoping van Alewieten (de sjiitisch-religieuze gemeenschap waartoe president Bashar al-Assad behoort) in de steden Tartus en Jableh aan de Syrische kust geviseerd", zegt het persbureau Amaq.

Sinds 2011 zijn de kustprovincies Latakia en Tartus in handen van het regeringsleger. Eerder waren er al aanvallen van oppositionele groepen in het gebied, maar het zijn wel de ergste aanvallen sinds de start van de Syrische oorlog