Extreemrechts wint niet in Oostenrijk

De door de Groenen ondersteunde kandidaat Alexander Van der Bellen heeft de presidentsverkiezingen in Oostenrijk gewonnen. De 72-jarige professor Economie haalde het met 50,3 procent van de stemmen, tegen 49,7 procent voor Norbert Hofer van de extreemrechtse FPÖ.

Van der Bellen en Hofer, die de eerste ronde won, hadden zondag zo goed als evenveel stemmen achter zich. Daarop moesten vandaag de 900.000 per brief uitgebrachte stemmen geteld worden. Die zijn goed voor 14 procent van de totaal uitgebrachte stemmen en hebben gezorgd voor een miniem verschil tussen beide kandidaten. De opkomst lag zondag rond de 72 procent.

De 45-jarige Hofer gaf zijn nederlaag snel toe. "Beste vrienden, ik bedank jullie voor de steun. Natuurlijk ben ik vandaag treurig", zo staat er te lezen op zijn Facebookpagina.

Europagezind
Van der Bellen was eerder voorzitter van de Groenen. Hij is Europagezind en wil investeren in het onderwijs en de arbeidsmarkt. Hofer, en in het algemeen extreemrechts, is vooral populair onder de minder welgestelde Oostenrijkers, terwijl Van der Bellen populair is in de grote steden. En dat blijkt ook uit het kiesresultaat: Van der Bellen heeft zijn overwinning in niet geringe mate te danken aan een goede score in het kiesdistrict Wenen (63,3 procent) en goede scores in steden zoals Salzburg en Graz. 

Ceremoniële functie
In Oostenrijk vervult de president vooral een ceremoniële functie. Zowat 6,4 miljoen Oostenrijkers konden zondag hun stem uitbrengen om een opvolger aan te duiden voor sociaaldemocraat Heinz Fischer. Na twaalf jaar in het ambt, mocht die zich niet meer kandidaat stellen.

Op 24 april won Hofer nog overtuigend de eerste ronde van de presidentsverkiezingen met 35 procent van de stemmen, tegen 21 procent voor Van der Bellen. De kandidaten van de traditionele partijen, de sociaaldemocratische SPÖ en de conservatieve ÖVP, haalden de tweede ronde niet. Van der Bellen wordt op 8 juli ingezworen als president voor de komende zes jaar.

Blij maar niet opgelucht
Europa reageert positief op de nieuwe president, maar is zich bewust van de populariteit van extreemrechts. "Ik heb liever dat extreem rechts niet wint", zegt ex-Eurocommissaris Karel De Gucht (Opel Vld). "Maar het is geen opluchting want het is wel zo dat de helft van de Oostenrijkse bevolking voor een extreemrechtse kandidaat gestemd heeft. Hij heeft een beetje chance gehad hé. Het is toch een zeer zorgelijke situatie."