Obama bevestigt dood Talibanleider

De Amerikaanse president Barack Obama heeft de dood bevestigd van de leider van de Afghaanse taliban Moellah Akthar Mansoer. Zijn dood is een "belangrijke mijlpaal in onze inspanning over lange termijn om Afghanistan vrede en welvaart te bezorgen", zegt de president in een communiqué.

Gisteren al raakte bekend dat Mansoer gedood zou zijn bij een droneaanval, maar die berichten werden nergens officieel bevestigd. "De taliban moeten van deze gelegenheid gebruik maken om de enige weg te volgen om een einde te maken aan dit conflict: zich aan de zijde van de Afghaanse regering scharen in een proces van verzoening", aldus Obama.

Vorige zomer kozen de talibanstrijders Mansoer als leider. Daarvoor was hij lang de tweede man na mullah Omar die in 2013 overleed. Mansoer was een keiharde commandant. Onder zijn leiding is het aantal aanslagen opgedreven. Het aantal burgerslachtoffers steeg daardoor vorig jaar tot 11.000. 1 op de 4 was een kind. De kans is groot dat Sirajuddin Haqqani de taliban nu gaat leiden.

Bekijk ook: