2 klimmers sterven na bereiken top Everest

Een Nederlandse bergbeklimmer, Eric Arnold (35), is gisteren overleden op de Mount Everest in Nepal. Hij is bezweken aan hoogteziekte, een acuut gebrek aan zuurstof in de ijle berglucht. Een woordvoerder van de Nepalese reisorganisatie Seven Summit Treks heeft dat gisteren bevestigd. Volgens de Australische media kwam gisterennamiddag ook een Australische vrouw om het leven op de Everest door hoogteziekte. Beide klimmers overleden tijdens de afdaling na het bereiken van de top. 

Arnold had juist vrijdag de top van de berg bereikt op 8.848 meter. Het was zijn vijfde poging om de hoogste berg ter wereld te bereiken. Hij overleed volgens de woordvoerder van Seven Summit Treks op 8.300 meter hoogte, tijdens de afdaling. De Nederlander ontsnapte vorig jaar nog ternauwernood aan de dood toen hij in de Himalaya werd overvallen door lawines na de grote aardbeving in Nepal. Hij kon zich net op tijd in veiligheid brengen. 

Australische vrouw
Gisteren kwam op de Mount Everest ook een vrouw uit het Australische Melbourne om het leven, aldus de Australische media. Universiteitsdocent Maria Strydom was samen met haar echtgenoot bezig aan de afdaling nadat ze de top had bereikt, en werd ziek toen ze zich tussen twee kampen bevond, schrijft The Australian. "Nadat ze de top bereikte gisteren, zei ze dat ze zich heel zwak voelde en geen energie meer had. Dat zijn tekenen van hoogteziekte", aldus voorzitter van de Seven Summit Treks, Pasang Phurba Sherpa.  

Eerste doden
De afgelopen twee jaar moesten alle Everest-expedities voortijdig worden afgebroken. Een lawine in 2014 en de zware aardbeving en daaropvolgende lawines in 2015 maakten de toch al riskante weg naar de top onbegaanbaar. Sinds 11 mei bereiken bergbeklimmers weer de top. Sindsdien zijn er al vierhonderd klimmers, onder wie Nepalese dragers, naar de top geklommen. Arnold en Strydom zijn de eerste bergbeklimmers die de klim niet overleven sinds het weer mogelijk is om de top te bereiken. Hun lichamen bevinden zich op een hoogte van ongeveer 8.000 meter en het zal nog enkele dagen duren voor hun lichamen naar Kathmandu zullen worden gebracht, waar ze overgedragen zullen worden aan de families.