Formeel: Afghaanse talibanleider gedood

In Pakistan is de leider van de Afghaanse taliban, Moellah Akhtar Mansoer gedood bij een drone-aanval. Het Amerikaanse leger voerde de aanval uit met uitdrukkelijke goedkeuring van president Obama. Mansoer werd vorig jaar de hoogste leider van de taliban, na de dood van Mullah Omar.

De Afghaanse geheime dienst is formeel: talibanleider mullah Akhtar Mansoer is gedood tijdens een Amerikaanse aanval met drones in het zuidwesten van Pakistan, vlakbij de grens met Afghanistan.  

In het ziekenhuis van Quetta is het DNA van Mansoer, zijn chauffeur en nog een talibanstrijder onderzocht. Daarna zijn hun lichamen meegenomen door de Afghaanse geheime dienst.

"Onafgebroken en onmiddelijke bedreiging"
Volgens de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken blokkeerde Mansoer elk pad naar vrede. "Mansoer vormde een onafgebroken en onmiddellijke bedreiging voor het Amerikaanse personeel in Afghanistan, voor Afghaanse burgers, voor Afghaanse veiligheidsdiensten en vastberaden coalitieleden in het land", zegt John Kerry.

Meer aanslagen
Vorige zomer kozen de taliban-strijders Mansoer als leider. Daarvoor was hij lang de tweede man na mullah Omar die in 2013 overleed. Mansoer was een keiharde commandant. Onder zijn leiding is het aantal aanslagen opgedreven. Het aantal burgerslachtoffers steeg daardoor vorig jaar tot 11.000. 1 op de 4 was een kind. De kans is groot dat Sirajuddin Haqqani de taliban nu gaat leiden.