Dossier President Trump

Wapenlobby steunt Trump

Donald Trump krijgt in zijn strijd om het Witte Huis steun van de uiterst machtige Amerikaanse wapenlobby. De NRA (National Rifle Association) besliste dit op haar congres in Louisville, nog voor de Republikeinse presidentskandidaat de groep toesprak. Trump beloofde dan weer om de inspanningen die Barack Obama gedaan heeft om de wapenwet te verstrengen, ongedaan te maken als hij president zou worden.

Dat de NRA haar uitverkoren kandidaat zo lang voor de stembusdag kiest, is vrij zeldzaam. In 2012 gaf de lobby haar zegen aan Mitt Romney in oktober, één maand voor de verkiezingen. Ook in 2008 koos de NRA voor de Republikeinse presidentskandidaat. Dat was toen de John McCain.

In zijn toespraak brak Trump, zoals al eerder, een lans voor het wapenbezit en zei hij dat hij en zijn zonen "al heel lang" lid van de NRA zijn. "Mijn zonen hebben zoveel wapens, dat zelfs ik er soms een beetje ongerust over ben", lachte hij.

De NRA wil vooral beletten dat de Democrate Hillary Clinton president Barack Obama opvolgt, die openlijk een strijd voert tegen de organisatie. "Als ze erin slaagt om nog maar één rechter te benoemen in het Hooggerechtshof, kunnen jullie jullie wapens vaarwel zeggen", aldus NRA-leider Wayne LaPierre. Donald Trump beloofde van zijn kant dan weer om de voorstellen van Barack Obama om de wapenwetreglementering strenger te maken, ongedaan te maken indien hij president wordt. "Ik ga ze zeer snel 'onttekenen', vanaf het eerste uur dat ik in functie treed", zei Trump nog.

Second Amendment
In November van dit jaar staat de befaamde 'Second Amendment' ter discussie. Dat is een wet, die het recht om wapens te dragen in de VS, verdedigt. Obama wil deze al langer laten terugschroeven. Trump is daar echter geen voorstander van. "Er is maar één manier om de Second Amendment te redden en dat is door te stemmen op een persoon, die jullie allemaal kennen: Donald Trump", zegt de Republikein nog.