"Brokstukken en lichamen MS804 gevonden"

Er zijn brokstukken gevonden van de vermiste vlucht MS804 van EgyptAir, die gisteren neerstortte. Dat zegt de Egyptische staatstelevisie. Op 290 kilometer van de kust van de Egyptische stad Alexandrië zou de Egyptische marine de restanten van de Airbus A320 hebben aangetroffen. Ook zouden enkele bezittingen van de passagiers zijn aangetroffen en lichaamsdelen. Het Egyptische leger bevestigde de vondst op haar Facebookpagina. “Egyptische marineschepen hebben vrijdagochtend enkele spullen van passagiers en delen van het wrak gevonden in de regio ten noorden van Alexandrië.”

Het gaat om passagierszetels, bagage en lichaamsdelen. Dat wordt gemeld in een verklaring van het Egyptische luchtvaartministerie waarin een medewerker van EgyptAir wordt geciteerd, schrijft het Amerikaanse persbureau AP.

De EgyptAir-medewerker, die niet genoemd wordt in de verklaring, zegt dat het Egyptische leger vrijdag nog meer wrakstukken gevonden heeft. De zoektocht blijft intussen verdergaan.

Nog volgens AP stonden op de passagierslijst geen namen van terreurverdachten. AP zegt daarvoor bevestiging te hebben van drie functionarissen van Europese veiligheidsdiensten.

Zwarte doos
Het vinden van het wrak van zo'n vliegtuig is zeer cruciaal, omdat daarbij ook de zwarte doos boven water komt. Die bevat cruciale informatie over de oorzaak van de crash. Speurders hopen daarna uitsluitsel te krijgen of er al dan niet kwaad opzet in het spel was.

Om 23.09 uur steeg de Airbus A320 op vanuit Parijs. Het toestel had nog een kwartier te vliegen toen het van de radar verdween. Onmiddellijk werd een zoekactie in gang gezet en later werd bevestigd dat het vliegtuig was neergestort in de Middellandse Zee. Aan boord waren 66 passagiers met twaalf nationaliteiten aan boord. Onder hen één Belg, Geert Supré, een 56-jarige man uit het Oost-Vlaamse Watervliet. Er zaten ook dertig Egyptenaren en vijftien Fransmannen aan boord van het vliegtuig. Over hun toestand is nog geen zekerheid. 

De vlucht verliep voor de crash volledig normaal. Zo'n tien minuten voor het incident meldde de piloot nog aan de Atheense luchtverkeersleiding dat alles goed verliep. Wat de oorzaak was, is dus nog niet duidelijk. Onderzoek wees wel al uit dat het vliegtuig plots een hoek van 90 graden maakte en daarna een bocht van 360 graden naar rechts op een hoogte van elf kilometer. Het zakte ook zeer snel tot een hoogte van zo'n 4,5 kilometer. Daarna zijn er geen aanwijzingen meer.

Aanslag
Volgens de Egyptische minister van Luchtvaart, Sherif Fathy, is de kans klein dat het vliegtuig is neergestort door een technisch probleem. De kans is zelfs groter dat het gaat om een terroristische aanslag, aldus Fathy.

“De Fransen spreken officieel nog niet over een aanslag”, zegt VTM NIEUWS-journalist Karel Lattrez. “Dat is opvallend, want zij zijn zowat de enige die dat niet doen. De veiligheidsmaatregelen op de luchthaven blijven in ieder geval erg fors en toch is er misschien iets kunnen gebeuren.”

"Officieel brokstukken gevonden"
VTM NIEUWS-reporter Robin Ramaekers is in Caïro en volgt de ontwikkelingen op de voet. Het lijkt erop dat er 32 uur na de crash van het vliegtuig van EgyptAir van Parijs Naar Caïro brokstukken teruggevonden zijn, zegt hij. De Egyptische staatstelevisie bevestigt dat en ook het Egyptische leger zegt dat er brokstukken en bezittingen van passagiers gevonden zijn in Egyptische wateren.

Bekijk ook: