Wat we nu weten over vlucht MS804

De brokstukken van de het vermiste vliegtuig zijn zopas gevonden door de Egyptische marine. Dat meldt de Egyptische staatstelevisie. Er zouden al enkele bezittingen zijn gevonden. Gisteren is omstreeks 1.30 uur een vliegtuig van EgyptAir neergestort in de Middellandse Zee, op zo’n 280 km van de Egyptische kust. Vlucht MS804 was onderweg van Parijs naar Caïro met 66 passagiers aan boord, waaronder één Belg. Het is nog onduidelijk of er kwaad opzet mee gemoeid is, maar een terroristische aanslag wordt niet uitgesloten. Gisterenavond werd nog gedacht dat er een brokstuk was gevonden, maar dat werd later al weer ontkend. .

Om 23.09 uur steeg de Airbus A320 op vanuit Parijs. Het toestel had nog een kwartier te vliegen toen het van de radar verdween. Onmiddellijk werd een zoekactie in gang gezet en later werd bevestigd dat het vliegtuig was neergestort in de Middellandse Zee. Aan boord waren 66 passagiers met twaalf nationaliteiten aan boord. Onder hen één Belg, Geert Supré, een 56-jarige man uit het Oost-Vlaamse Watervliet. Er zaten ook dertig Egyptenaren en vijftien Fransmannen aan boord van het vliegtuig. Over hun toestand is nog geen zekerheid. De zoekactie loopt nog steeds.

De vlucht verliep voor de crash volledig normaal. Zo'n tien minuten voor het incident meldde de piloot nog aan de Atheense luchtverkeersleiding dat alles goed verliep. Wat de oorzaak was, is dus nog niet duidelijk. Onderzoek wees wel al uit dat het vliegtuig plots een hoek van 90 graden maakte op elf kilometer hoogte, daarna een bocht van 360 graden naar rechts. Het zakte ook zeer snel tot een hoogte van zo'n 4,5 kilometer. Daarna zijn er geen aanwijzingen meer.

Aanslag
Volgens de Egyptische minister van Luchtvaart, Sherif Fathy, is de kans klein dat het vliegtuig is neergestort door een technisch probleem. De kans is zelfs groter dat het gaat om een terroristische aanslag, aldus Fathy.

Brokstuk
Er kwamen in de loop van de dag berichten dat er brokstukken van het vermiste vliegtuig zouden zijn gevonden, maar die werden later weer ontkend. "Wij nemen onze woorden terug over het vinden van het wrak omdat wat we aantroffen geen onderdeel van ons vliegtuig is. De zoektocht en de reddingstocht zijn dus nog steeds aan de gang", zo zei vicevoorzitter van EgyptAir Ahmed Adel. 

De zoekactie wordt vandaag verdergezet. Bij dageraad zijn opnieuw Griekse vliegtuigen op het eiland Kreta opgestegen om op 200 zeemijl ten zuiden van het eiland Karpathos en op ongeveer 100 zeemijl voor de Egyptische kust naar het vliegtuig te zoeken, aldus de Griekse staatsradio. Ook Egyptische, Franse en Britse legereenheden nemen deel aan de operatie nabij Karpathos, aldus de Britse openbare omroep BBC.

Bekijk ook: