'Seksles' Goedele doet politici blozen

Goedele Liekens heeft vandaag seksuele opvoeding gegeven in het Nederlandse parlement. Ze werd uitgenodigd omdat de parlementsleden wilden weten wat scholen doen aan seksuele opvoeding en wat ze eraan kunnen verbeteren. Ook scholieren en andere deskundigen waren daarbij. De lessen seksuele opvoeding zijn volgens Liekens belangrijk voor het 'bruto nationaal geluk'.

De belangstelling voor de seksuele opvoedingslessen was groot: "Normaal zien we hier niet zoveel camera's", reageerde vergaderingsvoorzitter Karin Straus (VVD). Maar niet alle partijen waren er enthousiast over. De christelijke fracties kwamen niet opdagen.

Grote seksquiz
Tijden de lessen van Goedele werden allerlei activiteiten gehouden. Eén daarvan was een grote seksquiz. Met een groene kaart (goed) of een rode (fout) moesten de deelnemers stellingen beantwoorden, zoals 'Dokters kunnen altijd aan de vagina zien of een meisje (ont)maagd is' en 'Meiden hebben net zo veel en vaak zin in seks als jongens'.

Uit die quiz bleek dat sommige Kamerleden nog wel een lesje kunnen gebruiken. Zo gingen er nogal wat de fout in over de acceptatie van homoseksualiteit. De helft van de Nederlandse jongens keurt homoseksualiteit af, zo bleek. Dat was schrikken voor met name Goedele Liekens, die toch zo'n florissant beeld van Nederland had: "Dat had ik echt nooit, nooit gedacht." Twee heren en een dame toonden dan weer een groene kaart bij de stelling dat een meisje nooit zwanger kan worden als ze ongesteld is. Fout, aldus Liekens. "U zit in de gevarenzone", knipoogde Liekens naar de mannen.

"Niet panikeren"
Volgens Liekens hoeven onze noorderburen echter "niet te panikeren", want Nederland is toch echt wel een voorloper als het gaat om seksuele opvoeding. Scholen doen er volgens haar wel goed aan ouders te betrekken bij de seksuele opvoeding in hun klas, zodat de vaders en moeders er geen rare dingen van gaan denken.

Beeld: RTL