Overzicht: incidenten bij EgyptAir

De vlucht van EgyptAir van Parijs naar Caïro, met 66 mensen aan boord, had nog een kwartier te vliegen toen het van de radar verdween. Het toestel is een Airbus A320 van dertien jaar oud dat tegenwoordig gebruikt wordt in de burgerluchtvaart. In België vliegen Brussels Airlines en Thomas Cook met zo'n toestellen. Luchtvaarmaatschappij EgyptAir was sinds 1999 betrokken bij zeven incidenten, waarvan drie met dodelijke afloop. Het incident van vandaag betekent een nieuwe klap voor de Egyptische luchtvaart in het algemeen.

29 maart 2016: Kaping met nepbommengordel
In maart van dit jaar werd een vlucht van EgyptAir, die van Alexandria naar Caïro vloog, gekaapt en omgeleid naar Cyprus. De piloot werd bedreigd door een man die claimde een bommengordel om te hebben. Die bleek uiteindelijk vals te zijn. Achter de kaping zaten persoonlijke motieven: de man wilde contact afdwingen met zijn ex-vrouw. Niemand raakte gewond.

31 oktober 2015: Russische Airbus stort neer
Een Russische Airbus 1321 van vliegtuigmaatschappij Metrojet stortte neer in de Sinaïwoestijn. Daarbij komen alle 224 inzittenden om het leven. Later bleek het om een bomaanslag door terreurgroep IS te gaan, waarbij zelfs een mecanicien van EgyptAir verdacht werd een bom te hebben geïnstalleerd in het toestel.

29 juli 2011: Brand in de cockpit
Een Boeing 777 stond op het punt om te vertrekken op de luchthaven van Caïro, toen er plots vuur en rook uit de cockpit kwam. Waarschijnlijk ging het om een kortsluiting. De schade was erg groot: er werden twee gaten gebrand door het vliegtuig. Niemand raakte gewond.

21 oktober 2009: Mislukte kaping
Een passagier uit Soedan die aan boord zat op een vlucht van Istanbul naar Caïro, trok plots een mes naar een stewardess. Hij eiste dat het vliegtuig naar Jeruzalem zou afgeleid worden “om de mensen daar te bevrijden”. De kaper, die onder invloed bleek te zijn, kon overmeesterd worden. Niemand raakte gewond.

7 mei 2002: Noodlanding
Vlucht MS843 van Caïro naar Tunis moest op zes kilometer van de luchthaven een noodlanding maken door slechte weersomstandigheden. Veertien mensen aan boord stierven, waaronder drie bemanningsleden en elf passagiers.

11 mei 2000: Mislukte kaping
Aan boord van vlucht 223 zwaaide een man met een pot haargel en beweerde dat het om een bom ging. De kaper eiste dat het toestel naar Afghanistan moest vliegen, zodat hij daar een job kon vinden. Hij probeerde de cockpit van de Airbus A321 te bestormen, maar kon uiteindelijk overmeesterd worden. Niemand van de inzittenden raakte gewond.

31 oktober 1999: Boeing 767 stort neer
Een Boeing 767, die van New York naar Caïro vloog, stortte neer in de Atlantische Oceaan. Het toestel had 217 passagiers aan boord, niemand overleefde de crash. Het toestel week af van de normale vliegroute, mede door toedoen van de piloot. Wat de reden was, is nog steeds niet bekend. Mogelijk wilde de piloot zelfmoord plegen.