Wat kan er gebeurd zijn met MS804?

Voorlopig is het nog gissen wat er precies gebeurd is met vlucht MS804. Piloot Rudy Pont, woordvoerder van de Belgian Cockpit Association, ziet meerdere mogelijkheden.

“Als je de beelden van flightradar bekijkt, is er geen verticaal profiel. Dat was wel het geval bij de crash van GermanWings, waarbij je het vliegtuig echt zag neerstorten. Nu niet, dat kan betekenen dat de data wegviel. De oorzaak kan een technisch defect zijn, maar ook dat het onploft is”, zegt Pont.

Toch wil Pont geen vroegtijdige conclusies trekken. “De route die gebruikt werd, is een drukke route. Als er daar een ontploffing was, bestaat de kans dat andere piloten het gezien hebben. Als het gewoon naar beneden is gekomen, zou dat moeilijker te zien zijn, omdat het nacht was”, gaat hij verder.

Pont benadrukt dat het nu vooral belangrijk is om het toestel te vinden. En hij ziet dat sneller gebeuren als bij vlucht MH370: “We zitten hier niet in het zuiden van de Indische Oceaan, wat veel ontoegankelijk er is.”

"Terreur niet uitsluiten"
Ook de piste van terreur wordt momenteel onderzocht. "We kunnen dat nog niet uitsluiten. Het onderzoek door het parket van Parijs is begonnen en iedereen die iets te maken heeft met de vlucht wordt ondervraagd", zegt VTM NIEUWS-journalist Karel Lattrez. "Er is ook geen enkel verdacht signaal opgevangen tijdens de vlucht. De Griekse luchtvaart heeft als laatste contact gehad met de piloten en dat is op de juiste manier verlopen. Minuten laten verdween het."