Dossier President Trump

Gelijkspel voor Clinton en Sanders in Kentucky

De resultaten van Hillary Clinton en Bernie Sanders bij de Democratische voorverkiezingen in de staat Kentucky van voorbije nacht lagen te dicht bij elkaar ('Too close to call') om een winnaar uit te roepen. Dat meldden verschillende Amerikaanse media waaronder Associated Press en CNN. Volgens New York Times haalde Hillary Clinton 46,7 procent van de stemmen en Bernie Sanders 46,3 procent.

Het gelijkspel betekent dat de 55 afgevaardigden in de 'Bluegrass State' nu gelijk verdeeld worden onder de Democratische kandidaten. Hillary Clinton heeft tot nu toe al 1.741 afgevaardigden verzameld tijdens de voorverkiezingen, en heeft bovendien de steun van bijna 500 superafgevaardigden. Ze komt dus nog slechts enkele tientallen afgevaardigden tekort om de 2.383 afgevaardigden te bereiken die ze nodig heeft om de officiële Democratische presidentskandidate te worden.

Senator Bernie Sanders heeft momenteel 1.458 afgevaardigden verzameld, en daarnaast nog een dertigtal superafgevaardigden. Bij de Republikeinen won miljardair Donald Trump op 5 maart de voorverkiezing in Kentucky.

Ook in de staat Oregon vonden voorbije nacht Democratische en Republikeinse voorverkiezingen plaats, daar is Sanders uitgeroepen tot de winnaar op basis van de voorlopige resultaten. Volgens de gezaghebbende website realclearpolitics.com won Sanders, bij 63 procent van de stemmen geteld, 53,5 procent van de stemmen in Oregon tegen 46,5 procent voor de vroegere First Lady. Het levert de senator 28 afgevaardigden voor de partijconventie op tegen 24 voor de vroegere minister van Buitenlandse Zaken.