Security pakt zwart meisje zeer hard aan

In de Verenigde Staten is heel wat opschudding ontstaan door bewakingsbeelden waarop te zien is hoe een zwart meisje van 15 jaar hardhandig wordt aangepakt door security, zonder duidelijk aanwijsbare reden. De beelden zijn twee jaar oud en de nu 17-jarige Monique Tillman klaagt de security en het winkelcentrum in Tacoma aan. Op de beelden is te zien hoe een agent het meisje van haar fiets trekt, hardhandig op de grond smijt en met een stroomstootwapen beschiet.

Het is niet duidelijk wat de aanleiding voor het incident was. Tillman en haar broer reden met hun fiets over de parking van een supermarkt toen ze plots werden tegengehouden door politieagent Jared Williams. Hoewel Williams op dat moment bijkluste als securityagent en niet als politieagent, droeg hij toch zijn uniform, inclusief stroomstootwapen, handboeien en geweer.

Het meisje begreep niet wat er aan de hand was toen de agent haar zei dat ze de rust verstoorde en de parking moest verlaten. Ze probeerde de mannen uit te leggen dat ze gewoon op weg was naar huis maar daar wilde agent Williams niet van horen. Toen Tillman probeerde te vertrekken, trok hij haar van haar fiets en duwde haar hardhandig tegen een wagen. Later wierp de agent het meisje op de grond en gebruikte zijn stroomstootwapen voor hij haar boeide.

Verontwaardiging
“Een kind op een fiets hoeft niet bang te zijn dat een agent haar zonder wettelijke reden tegenhoudt en hardhandig aanpakt”, zegt advocaat Vito De La Cruz, “Onze gemeenschap is bezorgd door wéér een Afro-Amerikaans kind dat het slachtoffer wordt van onterechte en overdreven politiegeweld.” Ook op sociale media is de verontwaardiging enorm.