Hoofdtransplantatie mogelijk in 2017

Volgend jaar zal de eerste menselijke hoofdtransplantatie ter wereld plaatsvinden. De Italiaanse neurochirurg Sergio Canavero zal de operatie uitvoeren op een Chinese patiënt. Een jaar na de operatie zou de patiënt opnieuw kunnen wandelen met het nieuwe lichaam. Eerder heeft dezelfde chirurg al een geslaagde hoofdtransplantatie volbracht op een aap in China. Dat schrijft Russia Today.

De operatie zal zo'n 36 uur lang duren. Zowel het lichaam van de donor als het lichaam van de patiënt worden afgekoeld tot een temperatuur van 12°. Door de onderkoeling zouden cellen niet afsterven tijdens de operatie. “Dat zou mij genoeg tijd geven om rond het nekweefsel te snijden. Aan de hand van kleine buisjes wordt het weefsel verbonden met de belangrijkste bloedvaten", aldus Canavero.

Kunstmatige coma
Wanneer het hoofd aan het nieuwe lichaam vastzit, zal de patiënt voor enkele weken in een kunstmatige coma gebracht worden. “Op die manier beweegt de nek zo min mogelijk. Ondertussen zullen elektrodes het ruggenmerg stimuleren en de nieuwe verbinding met de nek verbeteren”. Wanneer de patiënt uit de coma ontwaakt zal hij onmiddellijk kunnen bewegen en, met dezelfde stem als voordien, kunnen spreken. Daarna volgt een intensieve fysiotherapie. “Na een jaar zal de patiënt opnieuw kunnen stappen”, belooft de neurochirurg.

Hoofdtransplantatie op aap
In januari voerde het Chinese team van de chirurg een succesvolle hoofdtransplantatie uit op een aap. Het dier leefde 20 uur lang zonder neurologische schade. Nadien werd wel euthanasie toegepast, omwille van ethische redenen.

Media-aandacht
De medische wereld reageert heel sceptisch op het plan van de Canavero. Prof. dr. Johannes Van Loon, neurochirurg aan UZ Leuven, noemt het absurd. “Een transplantatie van het hoofd bestaat uit verschillende problemen die zelfs meneer Canavero niet kan oplossen. Zijn uitleg wordt enkel door hemzelf aanvaard”, aldus Van Loon. Op veel steun van mede-chirurgen kan de Italiaanse neurochirurg niet rekenen. “Vanuit de wetenschappelijke maatschappij volgen wij de redenering van Sergio Canavero niet. Het feit dat dit in China plaatsvindt, zegt ook al genoeg”, voegt Van Loon er aan toe. “Wellicht wil de Italiaan met deze verkondiging wat media-aandacht krijgen.”