Binnenkort wapens leveren aan Libië?

De internationale grootmachten zijn bereid om de nog wankele regering van nationale eenheid in Libië van wapens te voorzien. Dat hebben ze maandag bekendgemaakt na afloop van een diplomatiek overleg in Wenen. Momenteel geldt er nog een VN-embargo op wapenlevering aan Libië.

Diplomaten van 21 landen hadden in de Oostenrijkse hoofdstad overlegd over de mogelijkheid om meer steun te verlenen aan de onlangs opgerichte regering van nationale eenheid in Libië. Die regering staat voor de moeilijke taak om de rust en stabiliteit weer te laten keren in het land. Momenteel zijn in Libië nog verschillende milities, mensensmokkelaars en terreurgroepen als Islamitische Staat (IS) actief.

Vrijstelling embargo
In een gezamenlijke mededeling stellen de vijf VN-vetolanden (Rusland, Frankrijk, China, het Verenigd Koninkrijk en de VS) samen met nog enkele Arabische, Noord-Afrikaanse en Europese landen dat ze voor die eenheidsregering een vrijstelling op het VN-wapenembargo willen bekomen. Tegelijkertijd beklemtonen de landen ook dat ze dat embargo nog willen versterken. Het wapenembargo was na de val van kolonel Moammar al-Kadhafi in 2011 ingesteld, maar het wordt regelmatig geschonden. 

Twee regeringen
Libië was na de dood van Kadhafi verscheurd geraakt door een strijd tussen verschillende milities. Er ontstonden twee regeringen en parlementen: een internationaal erkend regime in de oostelijke havenstad Tobroek en een regime met islamitische inslag in de hoofdstad Tripoli. Maar onder druk van de Verenigde Naties werd vorige maand dan toch overgegaan tot de vorming van een regering van nationale eenheid, een belangrijk onderdeel van het vredesplan dat een einde moet maken aan het Libische geweld.