"Tol in België dupeert Nederlanders"

Melanie Schultz van Haegen, de Nederlandse minister van Infrastructuur, is tegen het plan van Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts om een kilometerheffing voor personenwagens in te voeren. "Tol in België dupeert de Nederlandse automobilisten", zegt de minister.

Schultz van Haegen wijst erop dat Vlaanderen al eerder aangaf een dergelijke tolheffing in te willen voeren. Maar "dit is gelukkig nooit van de grond gekomen", zo klinkt het. De minister zegt nu dat ze de ontwikkelingen scherp in de gaten zal houden en dat ze aan Weyts zal vragen wat hij precies van plan is. Eerder had ook de Nederlandse mobiliteitsclub ANWB zich tegen de plannen van Weyts gekant.

Minister Ben Weyts heeft intussen al gereageerd op de bezorgdheid van onze Noorderburen. "Ik begrijp dat de Nederlanders niet graag betalen, maar ze rijden massaal over onze wegen terwijl het enkel de Vlamingen zijn die daarvoor betalen. Vervolgens hebben ze er wel geen enkel probleem mee om, eenmaal in Frankrijk, de kredietkaart boven te halen", zegt hij.

Ben Weyts had afgelopen weekend in de studio van VTM NIEUWS gezegd dat hij het idee van een kilometerheffing voor personenwagens genegen is. Hij wil die heffing wel enkel "weloverwogen en bestudeerd" invoeren. Er staan twee proefprojecten op til, waarvan één over de theoretische onderbouw de komende weken aanvangt. Sinds 1 april heeft ons land al een kilometerheffing voor vrachtwagens.

Bekijk ook: