"Mogelijk aanslagen op 19 mei in Ankara"

De Turkse inlichtingendienst waarschuwt voor mogelijke aanslagen van terreurgroep IS in de aanloop naar een officiële feestdag deze week, nadat tien leden van de groep de grens zouden overgestoken zijn vanuit Syrië. Dat schrijft de krant Hurriyet maandag.

De inlichtingendienst waarschuwt voor aanslagen op het mausoleum van Mustafa Kemal Ataturk, de stichter van de moderne Turkse republiek, en op de ambassade van de Verenigde Staten. Die plaatsen liggen allebei in hoofdstad Ankara. Op de feestdag op donderdag 19 mei wordt Ataturk herdacht.

Net vandaag maakten de Turkse veiligheidsdiensten ook bekend dat ze zeven vermoedelijke leden van IS hebben opgepakt, onder wie een 'beul' en een 'belangrijke verantwoordelijke', in het zuidoosten van Turkije. Dat berichten lokale media. De zeven zouden recent de grens vanuit Syrië overgestoken zijn, zegt nieuwsagentschap Anadolu, dat nauw aanleunt bij het regime. Volgens agentschap Dogan hebben de verdachten bijeenkomsten georganiseerd om Syrië-strijders te rekruteren.

Turkije heeft IS beschuldigd van verschillende grote zelfmoordaanslagen het voorbije jaar in Ankara, Istanboel en Suruç. Daarbij kwamen 150 personen om het leven, onder wie toeristen.