EK-feest in gevaar door Franse staking?

Frankrijk staat voor zeker een week van sociaal protest: stakingen, betogingen en blokkades die het land plat kunnen leggen. Eén spoorvakbond wil zelfs staken tot na het EK-voetbal. De staking komt er uit protest tegen de nieuwe arbeidswet, die de regering heeft doorgedrukt. De wet maakt het makkelijker voor bedrijven om mensen aan te nemen en te ontslaan.

Alles draait rond een nieuwe arbeidswet uitgedokterd door Myriam El Khomri, minister van Arbeid. De wet moet het arbeidsrecht versoepelen om jobs te creëren. De werkgevers zijn voor, de vakbonden tegen. Veel Fransen vrezen dat de ‘Loi Travail’ de rechten van de werknemers uitholt. In het parlement was er geen meerderheid voor de wet. Daarom duwde de regering het wetsontwerp erdoor zonder stemming. Dat een socialistische regering zoiets durft, doet links Frankrijk koken.

De vrachtwagenchauffeurs starten vanavond met blokkades en ook de metro en het openbaar vervoer in en rond Parijs staken. Woensdag legt zelfs de politie het werk neer.  Ook het spoor gaat deze week staken. Een kleine spoorbond wil zelfs staken tot 11 juli, één dag na de finale van het EK. Dat kan het voetbalfeest flink verstoren.