'Olympisch' condoom moet zika vermijden

Australische atleten die deze zomer deelnemen aan de Olympische Spelen in Rio krijgen speciale supercondooms om te vermijden dat ze besmet worden met het zikavirus. "Het is een logische maatregel, wij willen onze atleten kost wat kost beschermen", klinkt het bij de Australische sportbond. 

De condooms zijn extra sterk: ze hebben een dubbele bescherming én een speciaal glijmiddel, dat immuun is tegen virussen die soa's veroorzaken. Er zijn al verschillende laboratoriumtests uitgevoerd en volgens de fabrikant beschermt het condoom vrijwel volledig tegen het virus.

"De condooms zijn zo ontworpen dat ze de verspreiding van het zikavirus via seksueel contact verhinderen", laten de Australische makers van het condoom, het farmaceutische bedrijf Starpharma Holdings en de condoomproducent Ansell Limited, weten. "De condooms bevatten een speciale gel waarvan studies in het lab hebben uitwezen dat die bestand is tegen het virus."

Ook het Belgisch Olympisch Comité (BOIC) geeft zijn atleten seksadvies tijdens én na de Olympische Spelen. “We raden onze atleten aan om geen onbeschermde seks te hebben tijdens de Spelen in Rio én tot zes maanden daarna", klonk het een tijdje geleden. 

De Olympische Spelen starten op 5 augustus en dat terwijl het zikavirus zich nog volop verspreidt in de omgeving. Het virus wordt vooral verspreid door muggen, maar er zijn steeds meer besmettingen door seks.