Zorgt winst Oekraïne voor rel met Rusland?

De overwinning van Oekraïne op het Eurovisiesongfestival is politiek geladen. Zangeres Jamala bracht immers een lied dat vertelt over de deportatie van de Krim-Tataren onder Jozef Stalin, in 1944. Het gebied was toen Russisch en werd twee jaar geleden opnieuw geannexeerd door de Russen. Dat precies dit nummer wint, terwijl Rusland de grote favoriet was, maakt het extra pijnlijk. De Russische Sergei Lazarev eindigde uiteindelijk op de derde plaats.

De 32-jarige Jamala is zelf een Tataar, wiens overgrootmoeder in 1944 op de Krim werd gedeporteerd. "Wanneer de buitenlanders aankomen. Ze naar jouw huis komen. Ze je allemaal doden en zeggen: ‘we zijn onschuldig, onschuldig’", zingt ze in de eerste strofe. In maart 2014 werd het gebied opnieuw militair in beslag genomen door Rusland, waardoor oude wonden worden opengereten en de Krim-Tataren het opnieuw moeilijk hebben. 

Omwille van de politiek geladen tekst, heeft Rusland zelfs geprobeerd om de deelname van Oekraïne aan het Songfestival te verhinderen. De Russen verwezen naar het reglement waarin staat dat politieke teksten niet kunnen. Maar de EBU, de organisatie achter Eurovisie, verwierp het verzoek. Volgens hen heeft het liedje enkel een "historische" en "persoonlijke" tekst.

#CrimeaisUkraine
Toch krijgt de overwinning een politieke dimensie. De Oekraiënse minister van Buitenlandse Zaken tweette dat "de waarheid altijd wint, zoals Jamala en Oekraïne vanavond deden." Hij sloot af met de hashtag #CrimeaisUkraine: De Krim is van Oekraïne dus.