Pfizer levert niet meer voor executies

De Amerikaanse farmaceuticagigant Pfizer weigert nog producten te leveren voor dodelijke injecties. Dat schrijft The New York Times. Dat betekent dat geen enkel openbaar bedrijf nog de Amerikaanse staten wil bevoorraden die terdoodveroordeelden executeren.

Eerder weigerden andere Amerikaanse en Europese farmabedrijven al om hun producten te verkopen voor het uitvoeren van de doodstraf. Dat Pfizer dit nu ook doet, heeft grote gevolgen. Het werd voor staten al steeds moeilijker om aan de producten te komen, maar nu wordt dit vrijwel onmogelijk. De medicijnen moeten namelijk worden goedgekeurd door de Food and Drug Administration (FDA), maar alle erkende bedrijven weigeren nog te leveren.

Wat de gevolgen voor het uitvoeren van de doodstraf zijn, is nog onduidelijk. Sommige staten stelden de executies eerder al uit voor onbepaalde duur. Anderen lieten al andere executiemethoden toe als de dodelijke injecties niet voorhanden zijn. Zo zijn de elektrische stoel, het vuurpeleton of de gaskamer in sommige staten dan toegelaten.

Bekijk ook: