Brand autobanden op 30 km zichtbaar

In de gemeente Seseña in Spanje heeft een dumpplaats voor autobanden vuur gevat. Dikke rookpluimen hebben zich in de lucht verspreid. De rook was zeker tot op 30 kilometer afstand te zien. De oorzaak van de brand is nog niet bekend, maar er zijn vermoedens dat de brand met opzet is gesticht.

De donkere rookpluimen waren zo dik dat ze te zien waren vanuit de Spaanse hoofdstad Madrid, zo’n 30 kilometer verderop. De nabije inwoners kregen de opdracht om binnen te blijven en de ramen te sluiten. Een school moest zelfs de lessen opschorten. Ook hebben de autoriteiten iedereen gewaarschuwd om zo snel mogelijk naar huis te gaan.

Volgens de Spaanse krant El País waren op de dumpplaats zeker 110.230 ton banden opgeslagen. Tien brandweerteams werden ingeschakeld om het vuur te bestrijden, zij moesten zelfs brandweerhelikopters inzetten. Pas na tien uur kon de brand geblust worden. Hoe het vuur is ontstaan, is nog niet gekend. Maar volgens de Seseñaanse burgemeester Carlos Velazquez is de kans groot dat de brand met opzet gesticht zou zijn. De Spaanse autoriteiten hebben in ieder geval een onderzoek gestart.