350.000 liter olie in zee door lek bij Shell

De Golf van Mexico is opnieuw getroffen door een olieramp. Maar liefst 350.000 liter, het equivalent van 2.100 vaten ruwe olie stroomde er in zee. De olie is afkomstig  van oliemaatschappij Shell, het bedrijf ontdekte de vlek van 20 kilometer lang zelf. Shell zal de oliebron nu sluiten.

De olie stroomde door een onderzeese pijpleiding, mogelijk is er een lek in die leiding. "De mogelijke oorzaak van de olievlek is het vrijkomen van olie uit de onderzeese infrastructuur en in reactie daarop hebben we het lek geïsoleerd en de productie stilgelegd", meldt het bedrijf. De Amerikaanse kustwacht en de National Oceanic Atmospheric Association werden ingeschakeld om de boel op te ruimen.

Het Amerikaanse agentschap Bureau of Safety and Environmental Enforcement, dat olieactiviteiten reguleert, meldde een vlek gezien te hebben van 3 kilometer op 20 kilometer. 

Deepwater Horizon
Het is niet de eerste keer dat een milieuramp plaatsvindt in de Golf van Mexico. In 2010 was er een olieramp veroorzaakt door de Britse oliemaatschappij BP. De gebeurtenis is ook wel bekend als de ramp met de Deepwater Horizon. Door een ontploffing op het olieplatform zou er zo'n 780 miljoen liter olie in zee terecht zijn gekomen, meteen de grootste natuurramp in de Amerikaanse geschiedenis. Bij de ontploffing vielen er ook elf doden en zeventien gewonden.