Migranten proberen terug te zwemmen

Enkele wanhopige migranten die gestrand zijn in Griekenland, hebben geprobeerd om terug te zwemmen naar Turkije. Dit om een tweede kans in Europa te krijgen. Andere migranten begonnen een hongerstaking uit protest tegen de erbarmelijke omstandigheden in hun opvangkamp.

Sinds maandag waagden groepen migranten zich al aan de reis. Op het Griekse eiland Chios gingen vijf Marokkanen en een Algerijn de zee in. Volgens de Griekse kustwacht  probeerden de migranten terug te keren naar Turkije om zo Europa via een andere route te kunnen bereiken.

Een overeenkomst tussen Turkije en de Europese Unie zorgt ervoor dat migranten die met boten uit Turkije naar Griekenland komen geen kans meer krijgen op asiel in Europa.

Slechte levensomstandigheden
Tienduizend mensen strandden in Griekenland als gevolg van de sluiting van de grenzen in het noorden. Ze worden er geconfronteerd met een trage procedure die hen uiteindelijk zal terugsturen naar Turkije. In afwachting tot de procedure, leven vele migranten in armoedige en geïmproviseerde kampen. In een van die kampen in de buurt van Athene, begonnen honderden mensen een hongerstaking uit protest tegen de levensomstandigheden. Volgens de Griekse krant Kathimerini wonen er ongeveer 3.500 mensen in het overbevolkte kamp in onhygiënische omstandigheden.

Woensdag werd een rapport over de Griekse kampen gepubliceerd, waarin een speciale afgevaardigde van de Raad van Europa erop aandrong om dringend een verbetering van de levensomstandigheden te verzekeren. Vooral in de grootste kampen. Hij riep ook op tot een betere bescherming van kinderen, in het bijzonder van hen die gescheiden zijn van hun ouders.