Helipiloot: “Nooit zo’n brand gezien”

Het brandgevaar is nog altijd niet geweken in Fort McMurray in Canada. De stad is nu wel grotendeels gevrijwaard voor het vuur, maar de brandhaarden blijven maar opflakkeren. Het kan zelfs nog tot volgende winter duren voor de situatie echt helemaal onder controle is. Dat vertelde helikopterpiloot Robert Dyck aan VTM NIEUWS-reporter Thomas Van Hemeledonck.

Vier dagen op rij vloog Robert Dyck samen met zijn collega's over de bossen en de stad. Ze losten honderdduizenden liters water, maar tegen een brand als die van Fort McMurray, valt maar weinig te beginnen. “Ik vlieg al 28 jaar en ik heb nog nooit een brand gezien die zo groot werd. We noemen het ‘het beest’”, aldus Dyck.

Het kan zelfs tot de winter duren voor de brand volledig onder controle is. Maar tot dan zullen brandweerkorpsen en helikopters blijven uitrukken. Vorig jaar gaf de provincie Alberta al omgerekend 200 miljoen euro uit, louter aan het bestrijden van bosbranden. Met deze ene brand alleen zitten ze nu al vlot aan dat bedrag.