9 nieuwe 'Aarde's' ontdekt in ruimte

Wetenschappers hebben 1284 extra planeten ontdekt die zich buiten ons zonnestelsel bevinden. Negen van die planeten cirkelen dicht genoeg bij een ster, waardoor er water aanwezig kan zijn en dus ook leven. Dat meldt het persagentschap Reuters.

De nieuwe planeten werden ontdekt door de ruimtetelescoop Kepler van NASA, terwijl die naar bewoonbare planeten zoals de Aarde zocht. Met deze ontdekking hebben we nu al weet van 21 planeten waarop leven mogelijk is.

Sterker nog: hoofdwetenschapster Natalie Batalha van Kepler schat dat er meer dan 10 miljard bewoonbare planeten kunnen bestaan in de hele melkweg. De dichtsbijzijnde planeet waar leven mogelijk is, bevindt zich op elf lichtjaren van de Aarde. "Astronomisch gezien is dat een dichte buur", aldus nog Batalha.

Minder sterren
Door deze ontdekking staat de teller van gekende planeten buiten ons zonnestelsel, al op 3264. "We weten nu dat er meer planeten zouden kunnen bestaan dan sterren", reageerde Paul Hertz van NASA. "Deze nieuwe kennis is belangrijk voor toekomstige missies, die nodig zijn om te ontdekken of wij als mens alleen zijn in het universum, of niet."

 

Beelden: NASA