Dossier President Trump

Winst voor Trump en Sanders

Donald Trump, de enige Republikeinse kandidaat die overblijft in de race naar het Witte Huis, heeft de voorverkiezingen in de Amerikaanse staat West Virginia en Nebraska gewonnen. Dat blijkt uit exitpolls van verschillende media. Bij de Democraten wint Bernie Sanders in West Virginia, de enige staat waar Democratische voorverkiezingen plaatsvonden. Hij maakt zo zijn favorietenrol waar in West Virginia, een staat die sterk afhankelijk is van de mijnindustrie.

Sanders rivale Hillary Clinton, die in 2008 nog overtuigend de voorverkiezingen won in West Virginia, had in maart kwaad bloed gezet door te opperen dat talrijke steenkoolmijnen en -bedrijven failliet zullen gaan door de omschakeling naar groene energie. Clinton verontschuldigde zich achteraf voor de uitspraak, maar dat heeft alvast in West Virginia niet mogen baten.

"Clinton niet welkom"
De stad Logan in West Viriginia weigerde zelfs een campagnerally van Clinton te ontvangen. "Bill en Hillary Clinton zijn simpelweg niet welkom in onze stad", aldus de autoriteiten volgens Politico. "Clintons uitspraken tegen steenkool zijn het laatste dat onze stad, die het al moeilijk heeft, nodig heeft." Volgens CBS New stemden 63 procent van de mijnwerkersgezinnen voor Sanders, tegenover 30 procent voor Clinton.

Toch Clinton op kop
Toch blijft Clinton aan kop bij de Democraten. Zij verzamelde tot nu toe 1.715 afgevaardigden, tegen 1.428 voor Sanders. Verwacht wordt echter dat Clinton het overgrote deel van de "supergedelegeerden" verzamelt. Dat zijn voornamelijk verkozen functionarissen en partijleden. Volgens Realclearpolitics.com heeft Clinton 523 supergedelegeerden achter haar naam.

Sanders heeft er 39, maar hoopt door overwinningen te boeken bij de volgende voorverkiezingen de supergedelegeerden die aan Clintons kant staan, te overtuigen om voor hem te kiezen. Voor de Conventie in juli heeft een kandidaat in totaal 2.383 afgevaardigden nodig.

Proteststemmen
Bij de Republikeinen stonden Ted Cruz en John Kasich, die onlangs de handdoek in de race gooiden, in West Virigina en Nebraska nog op de stembiljetten, wat proteststemmen kon opleveren. Toch wint Trump volgens voorlopige resultaten overtuigend, en komt hij zo weer een stapje dichter bij de 1.237 afgevaardigden die hij nodig heeft om tot Republikeinse kandidaat uitgeroepen te worden tijdens de Conventie in juli.

Stand van zaken kiesmannen
Ondanks de winst van Sanders, ligt Clinton toch nog altijd ruim op kop. Zij heeft nu 2.239 kiesmannen achter zich, bijna de 2.383 dus die nodig zijn om de nominatie als Democratische presidentskandidaat binnen te halen.

Sanders heeft er 1,469. Die voorsprong heeft Clinton deels te danken aan de superkiesmannen, de prominenten van de partij (523 vs. 39). Als de supergedelegeerden niét worden meegeteld, dan is de voorsprong van Clinton veel kleiner (1716 vs. 1430).

Bij de Republikeinen is Donald Trump weer wat dichter bij zijn nominatie. Hij heeft nu 1,059 van de 1,237 kiesmannen.