Terreurcel in Italië opgepakt met Belgische link

In de Italiaanse stad Bari zijn deze voormiddag twee terreurverdachten opgepakt die aanslagen in Londen en in Rome zouden hebben gepland. De twee zouden deel uitmaken van een terreurnetwerk dat banden heeft met ons land en met Frankrijk. De politie is in Italië nog op zoek naar drie andere leden van de terreurcel.

De politie kwam de cel op het spoor toen ze in december vorig foto's aan het maken waren van een winkelcentrum in het Italiaanse Bari. Hakim Nasiri (23) en Gulistan Ahmadzai (29), de twee verdachten van Afghaanse afkomst, poseerden er met een geweer in een magazijn. Het personeel vond dat zo verdacht dat ze de politie alarmeerden.

Eerst leek het alsof ze enkel in Bari, in het winkelcentrum en op de luchthaven, wilden toeslaan. Maar uit verder onderzoek blijkt dat de groep ook aanslagen in Rome plande op toeristische plekken zoals het Colosseum. Ook Londen was een doelwit: ze wilden er toeslaan in een winkelcentrum, een luxehotel en een restaurant.

Link met België?
Volgens het Italiaanse gerecht hadden de Afghanen ook contacten met terroristen in ons land en Frankrijk. Maar met wie precies, dat is nog niet bekend. In het arrestatiebevel, uitgevaardigd tegen vijf mensen, staat dat drie van de vijf mensen verdacht worden van terrorisme en twee anderen voor mensensmokkel. De drie terroristische verdachten zouden ofwel deel uitmaken van een lokale cel, ofwel zouden zij logistieke steun verlenen aan een terroristische organisatie die gelinkt is aan IS. Het is die organisatie die ook actief zou zijn in Frankrijk en in België.

Contact met Italië
Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) wil de link met België nog niet leggen maar zegt wel dat er een uitwisseling is van informatie met de Italianen. Het federaal parket gaat nu contact opnemen met de Italiaanse overheid om te kijken of de namen van de terreurverdachten voorkomen op Belgische terreurlijsten.