Bosbrand in Canada neemt af in kracht

De bosbrand, die de Canadese stad Fort McMurray en haar omgeving al enkele dagen teistert, neemt stilaan in kracht af. "De stad is bijna volledig gered door de inzet van brandweerlieden die al een week lang de gigantische bosbranden in de regio bestrijden." Dat zegt de eerste minister van de staat Alberta, Rachel Notley.

Notley zei verder nog dat het een "wonder" is dat de hele stad op een paar uur tijd kon ontruimd worden, zonder dat daar gewonden bij vielen. In één week tijd werden bijna 100.000 mensen uit Fort McMurray en de omliggende dorpen geëvacuuerd. De brand verwoestte duizenden hectaren en richtte heel wat schade toe in de buitenwijken van de stad. "Dankzij de snelle reactie van de hulpdiensten, kon 90 procent van de stad gered worden", aldus Notley.

Oliestad 
Er was snelle reactie nodig. Fort McMurray is namelijk een stad die groot is geworden dankzij de olie en de olievelden in de buurt. "Als het vuur het stadscentrum had bereikt, was de hele stad verloren geweest", verzekerde het hoofd van de brandweer van Fort McMurray nog. De brand woedt nog steeds in het Oosten, maar minder krachtig als voordien. Er werden in totaal al 200.000 hectaren bos vernield.

Bekijk ook: