'Filipijnse Trump' is nieuwe president

De populistische kandidaat Rodrigo Duterte heeft de presidentsverkiezing op de Filipijnen gewonnen. Dat heeft de kiescommissie gemeld. Duterte heeft gezegd dat hij het mandaat "zal aanvaarden". De man is zo omstreden dat hij wel de Filipijnse Donald Trump wordt genoemd.

Na een schandalige verkiezingscampagne, waarin hij beloofde duizenden criminelen te executeren, telt de burgemeester van de zuidelijke grootstad Davao 5,84 miljoen stemmen voorsprong op zijn dichtste rivaal, terwijl nog maar 12 procent van de stembrieven moet geteld worden, aldus de PPCRV, het controleorgaan van de katholieke kerk, die door de regering werd aangesteld om toezicht te houden op de resultaten.

Met Duterte aan de macht zullen de Filipijnen een erg omstreden president krijgen. Uit opiniepeilingen blijkt dat Duterte de kandidaat is die een eind kan maken aan criminaliteit en corruptie. Zijn aanhangers loven hem omdat hij met zijn nultolerantie geslaagd is om de veiligheid te laten weerkeren in Davao City, een stad met 1,5 miljoen inwoners.

Met zo’n straffe uitspraken wordt Duterte vergeleken met de Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump. Ze lijken alles te kunnen zeggen zonder electorale schade op te lopen.