Twee doden bij bosbrand in Canada

In Canada zijn twee doden gevallen bij de bosbranden die daar nu al een goede week woeden. Twee tienermeisjes die in paniek aan het wegvluchten waren voor het vuur, verongelukten met de auto en stierven. De brandweer hoopt eindelijk het verwoestende vuur te kunnen stoppen, want de wind begint af te nemen en er is regen voorspeld.

Het vuur blijft alles verwoesten in de staat Alberta in Canada. Ondanks de zware middelen van de brandweer: ze zetten meer dan 200 helikopters om te blussen. Er is al meer dan 161.000 hectare verwoest. Al meer dan 100.000 inwoners zijn geëvacueerd. Daarbij vielen ook twee doden. Twee jonge meisjes kregen een auto-ongeval toen ze in paniek vluchtten.

Maar er lijkt licht aan het einde van de tunnel, want vandaag wordt nog regen voorspeld. Daardoor kan de vlammenzee mogelijk sneller onder controle zijn. Chad Morrison, die aan het hoofd staat van de brandweer in Alberta, was blij te kunnen aankondigen dat "dankzij moeder natuur, het betere weer, en het harde werk van alle brandweerlui, het merendeel van de branden in Fort McMurray in bedwang kon gehouden worden.

"Een brand zo groot als provincie Antwerpen
90.000 mensen zijn op de vlucht gegaan voor een brand ter grootte van de provincie Antwerpen. Voor zo’n grote brand zijn ‘maar’ twee slachtoffers gevallen. ‘Dat komt doordat de inwoners van Fort McMurray veel brandoefeningen hebben gedaan. Zowel op school, als thuis, als op het werk.” zegt VTM NIEUWS-journalist Thomas Van Hemeledonck.

“Er gebeuren hier wel vaker bosbranden, maar niet van deze omvang.” Intussen zijn al 2.000 brandweermannen aan de slag in Fort McMurray. Het stadje krijgt steun van heel Canada. De eerste dagen waren enkele brandweermannen die 72 uur lang continue het vuur onder controle probeerden te houden. “Maar wat echt kan helpen is een goed pak regen, maar dat zit er niet meteen aan te komen”, aldus Thomas Van Hemeledonck.