Zeldzaam: Mercurius trekt over zon

Vandaag vindt dé sterrenkundige gebeurtenis van het jaar plaats. De planeet Mercurius zal vanaf 13.12 uur over het oppervlak van de zon trekken. Het is meteen een van de zeldzame verschijnselen in ons zonnestelsel, want het fenomeen vindt slechts dertien keer per eeuw plaats. Dat meldt Volkssterrenwacht Urania.

Volg hier live:

Astronomen noemen het de Mercuriusovergang. Mercurius is de planeet die het dichtst tot de zon staat. Samen met Venus is het de enige planeet die vanaf de aarde gezien - schijnbaar - voor de zonnneschijf schuift, in het jargon een overgang of transitie. Zon, Aarde en Mercurius moeten daarvoor min of meer op één lijn komen te staan met elkaar.

Zeldzaam
Vanop aarde is met een telescoop te zien hoe Mercurius als een klein donker stipje traag voorbij de zon schuift. Dat gebeurt gemiddeld dertien keer per eeuw, waardoor het dus zeldzamer is dan een totale zonsverduistering. Indien de weergoden meewerken is het verschijnsel te zien vanaf 13.12 uur, het eerste contact. De volledige intrede is om 13.15 uur en het maximum zal om 16.56 uur zijn. De uittrede begint om 20.37 uur, het fenomeen is vier minuten later voorbij.

Foto: mercuriusovergang.be

Telescoop of verrekijker
Men kan met een verrekijker of kleine telescoop loeren, mits gebruikmaking van een veilige zonnefilter, benadrukt Urania. De zes Vlaamse Volkssterrenwachten openen hun deuren om iedereen in de beste omstandig­heden van het fenomeen te laten genieten.

Er is ook deze speciale website

Nog enkele weetjes over de Mercuriusovergang:

  • De zon staat op het moment van het maximum op een afstand van 1,01 AE (astronomische eenheid: gemiddelde afstand tussen Aarde en Zon) oftewel 151.093.849 kilometer. Mercurius staat op dat moment veel dichter tot ons, op zo'n 0,56 AE of 83.774.807 km.
  • De schijnbare diameter van Mercurius meet op het moment van de overgang 12,1", wat zo'n 157 keer kleiner is dan de schijnbare diameter van de zon, die op dat moment 31'40,8" meet.

Volg hier live: