Panama Papers staan nu online

Vanaf vandaag kan iedereen zelf een deel van de Panama Papers doorzoeken. Het Internationaal Consortium van Onderzoeksjournalisten (ICIJ) plaatst een belangrijk deel van de database met informatie van meer dan 200.000 vennootschappen vanaf 20 uur onze tijd online.

Volgens het ICIJ is het van maatschappelijk belang dat iedereen de documenten kan inkijken. In de database zal ook informatie te vinden zijn over een onderzoek uit 2013 naar de offshore-industrie.

De gegevens, afkomstig van het Panamese advocatenkantoor Mossack Fonseca, werden in 2013 door een klokkenluider doorgegeven aan de Duitse krant Süddeutsche Zeitung. Met behulp van het journalistenconsortium onderzochten journalisten uit tachtig landen de 11,5 miljoen gelekte documenten.

De Panama Papers onthullen informatie over meer dan 200.000 duistere offshorebedrijven én de mensen die erachter schuilen. De gegevens gaan over bedrijven, stichtingen en fondsen in 21 belastingparadijzen over de hele wereld. Ook in België hebben verschillende mensen zich hieraan bezondigd.

Niet alle informatie
De gelekte informatie wordt maar deels vrijgegeven. Persoonlijke documenten zoals paspoorten, e-mails, telefoonnummers en bankafschriften blijven geheim.

De database is via deze website te doorzoeken

Bekijk ook: