Khan legt eed af als burgemeester Londen

In Londen heeft de nieuwe burgemeester Sadiq Khan vandaag de eed afgelegd. Hij wordt de eerste moslimburgemeester van een westerse hoofdstad. De zoon van een Pakistaanse buschauffeur versloeg zeer overtuigend de favoriet van de Conservatieven, Zac Goldsmith. “Ik wil dat elke Londenaar de mogelijkheden krijgt die onze stad mij en mijn familie heeft gegeven”, zei Khan in een speech na de eedaflegging.

"Ik ben vastbesloten om het meest transparante, betrokken en toegankelijke bestuur te leiden dat Londen ooit heeft gezien. Ik wil elke gemeenschap en elk onderdeel van onze stad vertegenwoordigen als burgemeester voor alle Londenaars", aldus Khan.  

De 45-jarige Khan, oud-minister en vader van twee dochters, heeft beloofd om de grootste problemen in de Britse hoofdstad aan te pakken, namelijk betaalbare huisvesting, vervoer en vervuiling. Hij treedt in de voetsporen van de excentrieke conservatief Boris Johnson, die na twee termijnen van vier jaar als burgemeester terugkeert naar de nationale politiek.