Drone rakelings langs Boeing boven Schiphol

Piloten van een vliegtuig van de Nederlandse luchtvaartmaatschappij KLM zijn gisteravond geconfronteerd met een drone die op een afstand van ongeveer dertig meter passeerde. Het toestel, een Boeing 737, landde zonder problemen. De bemanning heeft het incident gemeld aan de luchtverkeersleiding die aangifte heeft gedaan bij de luchtvaartpolitie, zei een woordvoerster.

Het is verboden om drones de lucht in te sturen binnen een afstand van 15 kilometer rondom Schiphol. Begin april meldden piloten van drie vliegtuigen dat in de buurt van hun toestel een drone vloog op het moment dat ze op Schiphol wilden landen.

De Nederlandse staatssecretaris Sharon Dijksma van Infrastructuur en Milieu kondigde vorig maand een voorlichtingscampagne aan om gebruikers van drones te wijzen op de geldende regels.

Producenten van recreatieve drones gaan in overleg met Schiphol en Luchtverkeersleiding Nederland de software in de drones aanpassen, zodat die niet meer in de buurt van luchthavens kunnen vliegen. Ook gaat de staatssecretaris kijken of er een speciaal register voor recreatieve drones moet komen.