Bosbrand Canada dubbel zo groot

De enorme bosbranden in Canada blijven zich razendsnel uitbreiden. Nu al is meer dan duizend vierkante kilometer verwoest en de brandweer verwacht dat het vuur de komende uren nog eens zoveel oppervlakte in de as zal leggen. Mensen moeten met het vliegtuig geëvacueerd worden, langs de weg is het te gevaarlijk geworden.

De vlammenzee woedt al enkele dagen in en rond Fort McMurray en werd mogelijk veroorzaakt door een blikseminslag. Het vuur heeft nu al meer dan 1.000 vierkante kilometer vernield en kan de komende uren dubbel zo groot worden. Ter vergelijking: Dat is een oppervlakte zo groot als Vlaams-Brabant. Al meer dan 90.000 mensen moesten hun huis verlaten.

"De regering heeft alle vragen om hulp van de regering van Alberta beantwoord", aldus eerste minister Trudeau. "We hebben 7.000 veldbedden voorzien voor geëvacueerden in noodopvang. Er zijn nog 13.000 veldbedden onderweg. We blijven de situatie van dichtbij opvolgen: de hoge temperaturen en de wind die snel draait. We blijven benadrukken dat alle geëvacueerden voorzichtig moeten zijn."

Bekijk ook: