'Wc-wet' schendt mensenrechten

Het Amerikaanse ministerie van Justitie wees de staat North Carolina terecht voor haar controversiële “toiletwet”. Deze wet schendt volgens de Obama-administratie de mensenrechten.

In maart werd deze “HB2”-wet goedgekeurd. Het verplicht transgenders onder meer om de publieke toiletten te gebruiken die overeenkomen met het geslacht dat op hun geboorteakte staat. Deze wet zorgde voor veel discussie. Beroemdheden, bedrijven en organisaties waren niet akkoord met deze wet. Verschillende artiesten zoals Bruce Springsteen, Pearl Jam, Ringo Starr annuleerden hun concerten in North Carolina om hun ongenoegen uit te drukken. Bedrijven als  Paypall en Deutsche Bank beslisten ook om niet meer in de staat te investeren. De wet zorgt ook dat functionarissen, religieuze organisaties en sommige ondernemingen hun religieuze overtuiging kunnen inroepen om diensten te weigeren aan homokoppels.

De Republikeinse gouverneur van North Carolina, Pat McCrory, kreeg een brief met een waarschuwing van het ministerie van Justitie. Daarin stond dat de wet een schending was van de Civil rights Act, omdat de staat “ een patroon van discriminatie tegen transgender ambtenaren aanneemt”. De brief zegt ook dat Justitie een gerechtelijk bevel kan indienen om de staat te verplichten om de Civil Rights Act na te leven als het redenen heeft te denken dat dergelijk patroon wel degelijk bestaat.

Volgens berekeningen van experts, kan North Carolina  door de wet meer dan 4.8 miljard dollar federaal geld mislopen uit onderwijsfondsen, arbeidsdiensten gezondheidszorg en huisvesting.  Gouverneur McCrory zou volgens lokale media niet zo conservatief zijn dan de gerechtelijke autoriteiten in zijn staat. Hij zou er voordeel uit halen door actie te ondernemen om gerechtelijke stappen tegen te gaan. Maar experts melden ook dat McCrory de wet zelf niet ongedaan kan maken, dat kan enkel met toestemming van Justitie. Wel kan hij aanzet geven om onderhandelingen te starten die kunnen leiden tot dat resultaat.

Bekijk ook: 

//