Dossier President Trump

Republikeinen steunen Trump nog steeds niet

Paul Ryan, de Republikeinse voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, heeft gezegd nog niet klaar te zijn om Donald Trump te steunen. Ryan is tot nu toe de belangrijkste Republikein die zich uitspreekt tegen de kandidatuur van Trump, sinds woensdag duidelijk werd dat die nog als enige mogelijke Republikeinse presidentskandidaat overblijft.

"Om heel eerlijk te zijn, ik ben er nog niet klaar voor om dat te doen", zo zei Ryan aan CNN. Hij voegde er wel meteen aan toe dat hij dat in de toekomst wel hoopt te zijn, maar dat er eerst meer eenheid moet komen binnen de Republikeinse partij en dat die vooral door Trump moet bewerkstelligd worden.

Door zijn brutale campagne tijdens de voorverkiezingen lijkt Trump maar weinig medestanders te hebben binnen zijn eigen partij. "Dit is de partij van Lincoln en Reagan en Jack Kemp. We nomineren niet elke vier jaar een Lincoln of een Reagan, maar we hopen dat onze genomineerde zoals hen probeert te zijn, en de principes van onze partij uitdraagt en zo een grote meerderheid van de Amerikanen aanspreekt", zo zei Ryan nog.

Donald Trump is erg onpopulair bij vrouwen en bij de Spaanssprekende en zwarte bevolkingsgroepen. Allemaal stemmen die van essentieel belang kunnen zijn om het op 8 november te kunnen halen van de Democraten, waar Hillary Clinton waarschijnlijk de presidentskandidate wordt.

Geen steun van clan Bush
Ook de clan Bush heeft al laten weten Trump niet te zullen steunen. De voormalige Amerikaanse presidenten George W. Bush (2001-2009) en George H.W. Bush (1989-1993), konden de aanvallen van de Amerikaanse miljardair op hun respectievelijke broer en zoon Jeb Bush naar alle waarschijnlijkheid niet zo goed smaken. Jeb Bush was eerder deze campagne een van de tegenkandidaten van Trump. Het is voor het eerst dat George H.W. Bush zich niet achter een Republikeinse presidentskandidaat schaart.