Bosbranden niet meer onder controle

In de Canadese provincie Alberta is de noodtoestand uitgeroepen. Zeven van de 49 bosbranden die momenteel de Canadese provincie Alberta teisteren, zijn niet meer onder controle. Dat heeft de eerste minister van Alberta verklaard. Bij de bestrijding van het vuur zijn meer dan 1.110 brandweermannen, 145 helikopters, 138 stuks zwaar materiaal en 22 blusvliegtuigen ingezet.

Volgens Rachel Notley is de brand aan Fort McMurray op dit moment het meest zorgwekkend. De gemeenschap is er zwaar getroffen. "Ik wil benadrukken dat de omstandigheden extreem blijven in de provincie en dat verschillende gemeenschappen momenteel het vuur bestrijden", zei ze. Notley sprak op een briefing over de situatie rond Fort McMurray in het noordoosten van de provincie, waar meer dan 80.000 mensen hun woning hebben moeten verlaten.

"De situatie in Fort McMurray is niet stabiel. Ze is onstabiel", zo zei Scott Long van de dienst die de noodhulp in Alberta coördineert woensdagmiddag tijdens een briefing. De noodtoestand die woensdag werd uitgeroepen, laat de provincie volgens minister van Gemeentelijke Aangelegenheden Danielle Larivee toe de situatie volledig in handen te nemen, en zo nodig versterking in te roepen of structuren af te breken. "We bevinden ons nog steeds in een grote crisis", zo zei Larivee.

De brand haalde het wereldnieuws met beelden van verschroeide vrachtwagens, verkoolde huizen en telefoonpalen. Rachel Notley, de premier van Alberta, vloog woensdag ter plaatse om de situatie te evalueren. "De situatie vanuit de lucht is hartverscheurend", zo tweette ze. De noodtoestand betekent volgens Notley dat de federale regering mee zal opdraaien voor de kosten. 

De brand begon als een bosbrand, maar heeft sinds dinsdag ook het stadsgedeelte van Fort McMurray bereikt. Tot nu vielen er geen slachtoffers, al is de materiële schade wel enorm.

Brand vanuit ISS
Vanuit het Internationaal Ruimtestation ISS is goed te zien hoe groot de brand wel is. Een enorme rookpluim toont waar de brand woedt. Er is al meer dan 68 vierkante kilometer in de as gelegd.